Hodan Tohumu Yağı (Borago officinalis)

“Suda çözünebilen, deride bariyer teşekkül ettirici, yumuşatıcı, anti-enflamatuar (iltihap veya yangı önleyici), anti-seboreik (konak), pişik ve isilik gibi olguları önleyen ve nemlendirici etkisi çok güçlü olan bir yağdır. Yıldız çiçeği tohumundan elde edilir. Karadeniz yöremizde yemek ve salatalarda da kullanılır.”

Hodan bitkisi başlıca kıymetini içeriğindeki GLA (Gamma Linoleik Asit) zenginliğinden almaktadır. Çünkü GLA dediğimiz yağ asidi, esansiyel yağ asitlerindendir. İnsan ve hayvanlar esansiyel yağ asitlerini ya dışarıdan besin yoluyla ya da topikal olarak (cilde sürülerek) almak zorundadırlar, çünkü vücutta sentezlenemezler. GLA, Omega 6 yağlarından biridir. Hodan yağı (18–27%) GLA içerir.

Hodan Tohumu Yağı (Borago officinalis)

Hodan tohumu yağının, zengin GLA kaynağı olarak bilinen çuha çiçeği yağından 2-3 kat fazla GLA içerdiği bilinmektedir. Topikal kullanımda (sürülerek) ../.. Araştırmacılar Gamma Linoleik Asitin ….. infantil seboreik dermatit (konak) tedavisinde anahtar rolü olduğu sonucuna varmışlardır../.. Hodan yağının topikal kullanımının çocukluk çağı egzaması tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir../.. Muhtemelen seramid üretimini arttırarak ve oklüziv (bariyer) nemlendirici gibi hidrate edici etkisi vardır.
KOZMESÖTİKLER ve KOZMETİK İÇERİKLER – LESLIE BAUMANN, M.D. S.28 vd. Çeviri Editörü: Prof.Dr. Mehmet Salih Gürel

Zeytinyağı

Halk arasında “sıvı altın” olarak bilinen zeytinyağı, bitkisel yağlar arasında faydası en çok olan yağdır, kozmetik alanında yüz yıllardan beri kullanılmaktadır. Zeytinyağında bulunan antioksidanlar, E ve C vitaminleri, polifenoller vb. maddeler vücudumuza pek çok faydalar sağlarlar. Zeytinyağı; sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını korur.

Bunlarla birlikte cilt ve saç için de oldukça faydalıdır. Cilt için kullanabileceğiniz en doğal ve en iyi nemlendirici zeytinyağıdır. Cildi derinlemesine işleyerek cildin beslenmesini sağlar. İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cildin yaşlanmasını engeller. Ciltte; döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi problemler meydana gelebilir. Zeytinyağı oluşan bu cilt hastalıklarının giderilmesinde etkilidir. E vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için cildin yenilenmesini sağlar.

Göz altı şişliklerinde, kaz ayaklarında, kırışıklıklarda da kullanılabilen zeytinyağı, düzenli kullanımda bu durumların ortadan kalkmasını sağlar. Aynı zamanda zeytinyağı topuktaki çatlakları giderir.

Zeytinyağı cildin yanı sıra saç için de oldukça faydalıdır. Zeytinyağının saça faydalarını sıralayacak olursak: Zeytinyağı, saç dökülmesine bitkisel çözüm arayanların en büyük yardımcısıdır. Hem yeni saçların çıkmasını hem de saçların güçlenmesini sağlar. Nemlendirici bir etkiye sahip olan zeytinyağı, saçlı derinin beslenmesini sağlayarak saç kaybının oluşmasını önler.

Saç, nemini kaybettiği durumda parlaklığını da yitirir. Saça parlaklığını geri kazandırmak için A, E vitaminleri ve antioksidan açısından zengin olan zeytinyağını kullanabilirsiniz. Böylelikle saçınızdaki keratin korunacak, saçınız nem kazanacak ve sağlıklı bir hale gelecektir. Kuru saçlar daha kırılgan bir yapıdadır. Saçınızı tararken dahi kırılmaya neden olabilir. Bu nedenle saç uçlarınızda zeytinyağı kullanarak kırılmaya meyilli yapısını giderebilirsiniz. Bunların yanı sıra saçlarınız elektriklenen bir yapıya sahipse bunu da zeytinyağı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Düzleştirici, saç kurutma makinesi, saç maşası gibi ürünler kullanmak saçın dış tabakasına zarar verir. Zeytinyağı saçın zarara uğradığı dış tabakayı kaplar ve saçın daha yumuşak ve parlak görünmesini sağlar.

Pantenol (Provitamin B5)

Nemlendirici etkilidir. Kıl gövdesine penetre olarak korteksin nem içeriğini arttırır.  Saçlı deride de nemlendirici etki yaparak hassas saç derisini yatıştırır; doğal bir koruyucu ve nemlendirici film tabakası oluşturur.  (Nemlendirici / koruyucu etki).Güçlü antioksidan etkilidir. Şampuan, losyon ve kremlerin içeriğinde bulunan Provitamin B5, saçlı deri ve saç kılını serbest radikallerin (güneş ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği, egzoz dumanı) zararlı etkilerinden korur. (Anti-oksidan etki) Hasarlı, işlem görmüş cildi veya saçı onarır. (Yapılandırıcı ve güçlendirici etki) Saç kılının yapısında bulunan keratin sentezi için gerekli temel bir vitamindir. (Temel vitamin)

Panthenol kozmetik preparatlarının hemen hemen her çeşidinde uygulanır. Saç, cilt ve tırnaklara bakım yapar. Modern kozmetikteki trend, terepatik etkililik sağlayan maddeleri içeren formülasyonlardır. Bölgesel olarak uygulanan Panthenol’ün etkisi bir çok çalışmada teyid edilmiştir. D-Panthenol, Vitamin B5 olan Pantothenic asidin biyolojik olarak kararlı, aktif bir formudur. İnsan ara metabolizmasında anahtar rol oynayan D-Pantothenic asidin provitaminidir. Vitamin B5’in eksikliği dermatolojik olarak hastalıklara sonuç verebilir.

Ciltteki rolü; Derin nüfuz eden nemlendiricidir, epitelizasyonu uyarır, yara iyileştirici ve anti-enflamatuar etki.

Saçtaki rolü; Uzun süre dayanan nemlendiricidir, saçı zarar görmekten korur, kalınlaştırır, matlığını ve parlaklığını düzeltir.

Tırnak bakımındaki rolü; Hidrasyonu (su tutma) düzenler, esneklik verir.

Bölgesel olarak uygulanan Pantenol, cilt tarafından emilir ve patotenik aside dönüşür. Panthenol içeren bir krem ciltte U.V ışınları nedeniyle oluşan kızarıklıkları engeller.  % 5 Panthenol içeren bir kremin ciltteki yaraları 0’a kadar iyileştirdiği saptanmıştır.  Cilde düzenli olarak uygulanan Panthenol içerikli bir krem, losyon ya da şampuan,  kuru cildin nem içeriğini düzeltir. Yüksek su içeriği saçı, tarama, fırçalama, kurutma ve permanın sebep olduğu zararlardan korur.

Bal Özütü (Ekstraktı)

Antioksidan, yaşlanma karşıtı, foto koruma (güneşten koruma) antiseptik, yara iyileştirici doğal bir maddedir. Dermatolojik (Deri hastalıkları bilimi) amaçlı olarak yüz yıkama ürünlerinde, cilt nemlendirici ve saç kremi gibi kozmetik formüllerde kullanılmaktadır.

”Bal kozmetik ürünlerde deriyi nemli tutmada ve kuruluğun önlenmesinde kullanılmaktadır. Eski yıllardan beri bal ve sütün karıştırılarak cilde anti-aging, yani cildi gençleştirmek için kullanıldığı bilinmektedir.

Balın antioksidan özelliği olması nedeniyle de güneş ışınlarına bağlı olan DNA hasarını önleyebileceğini destekleyen bilimsel yayınlar vardır. Balın, asidik özelliği, çok sayıda enzim içermesi, anti-enflamatuar olması nedeniyle bebek bakım ürünleri, nemlendirici ve diğer kozmetik ürünlerde kullanıldığı bilinmektedir.

Bal Özütü (Ekstraktı)

Ayrıca balın, saçlı deride görülen ve Seboreik Egzema veya diğer bir deyişle Bebeklerde Konak adını verdiğimiz kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı saç dökülmesinde artış görülen hastalarda yapılan çalışmaları da mevcuttur. Balın ılık su ile %90 oranında seyreltilerek saça uygulanıp 3 saat bekletilmesi sonrası yıkanarak gün aşırı bu uygulama tekrarlandığında; hastaların kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı gelişen saç dökülmelerinde klinik olarak anlamlı bir gerileme saptanmıştır. Balın saçtaki kepeklenme problemine karşı etkili olabileceği de gösterilmiştir. Bunun yanında, meme kanseri ve baş-boyun kanserleri için radyoterapi alan hastalarda kansere ikincil oluşan cilt ve mukozadaki toksik etkileri iyileştirme rolü de olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Argania Spinosa Kernel Oil (Argan Yağı)

Argan yağı Fas’ın sadece ve sadece güneybatısında yetişen Argan isimli ağacın meyvesinde yer alan çekirdek kısmı içerisindeki yemişten elde edilen bir yağ çeşididir. Şampuanlarda kullanılan su bazlısı da mevcuttur. Gamma linoleic asit (Omega’lar) ve Tocopherol (E vitamini) içeriği bakımından çok zengindir. NEMLENDİRİCİ, ekzemaya meyilli kuru ciltleri besleyici, cilt bariyerini yenileyici, yara ve çatlak iyileştirici bir aktif maddedir. Konjonktif doku koruyucusu olup, cildi enfeksiyonlara karşı da korur. Serbest radikalleri nötralize eder. Cildin fizyolojik yaşlanmasına ve kurumasına karşı, yani kırışıklıklara karşı da önleyici etkisi vardır. Cilt kremi veya losyonlarında kullanılır.

argan

Water and Argania Spinosa Kernel Extract and Sodium Cocoyl Glutamate and Carbomer (Argan Çekirdeği Özütü-Ekstraktı)

Argan çekirdeği ekstraktı mükemmel serbest radikal karşıtı ve anti-aging etkili bir maddedir. Yağlı saçta sebore salgısını düzenler. Saçı kuvvetlendirir, parlaklık verir, yumuşak ve ipeksi his bırakır. Saç kökünü besler ve yeniden canlılık kazandırır. Argan yağının saç üzerinde sağlamış olduğu faydalar; saçta kırık oluşumunu önlenmesi, mevcut bulunan kırıklıkları gidermesi, E vitamini içermesi sebebiyle saçı beslemesi ve onarması, saçın daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağlaması, saç dibine uygulandığında saç köklerini beslemesi, saçları olumsuz çevre koşullarından ve dış etkenlerden koruması.

Saçlar üzerindeki mükemmel etkisi sebebiyle “sıvı altın” olarak da adı geçen argan yağı düzenli bir kullanım ile donuk görünen saçları çok kısa sürede sağlığına kavuşturur, hacmini tekrar kazanmasını sağlar ve doğal bir parlaklık verir. Saçı nemlendirir, saçın elektriklenmesini önler, karışmasını engellerken kolay şekil almasını sağlar. Hatta başarısı başka bakım yağlarıyla kıyaslandığında argan yağının diğer bakım yağlarına göre çok daha kısa sürede ve etkili bir sonuç verdiği ispatlanmıştır.  Saç bakım şampuanlarında kullanılır.