Atopik Dermatit Nedenleri

İletişim
Atopik Dermatit Nedenleri

Atopik Dermatit, halk arasında alerjik egzama olarak da bilinmektedir. Egzama türleri hakkında daha fazla bilgi almak için “Bebeklerde Egzaman Çeşitleri ve Belirtileri” yazımıza göz atabilirsiniz.

Atopik dermatit, ciltte kızarıklık, döküntü ve kaşıntı şeklinde kendisini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır.  2-3 aylık bebeklerde görülebileceği gibi katı b, inlerle beslenmeye başlayan bebeklerde daha sık görülebilmektedir. Alerjik sebeplerle ortaya çıkan ciltte gözle görülür belirtilerin birçok nedeni olabilir ve tedavi aşamasında nedeninin bilinmesi oldukça önemlidir.

Nedenleri Sıralamak İstersek;

Katı gıdalarla beslenmeye başlandıktan sonra yumurta veya buğday gibi bazı besin gruplarına bebeğinizin alerjisi olabilir. Bu nedenle de Atopik Dermatit görülebilir.  Gıda alerjisi bebeklerde en sık görülen alerji türüdür. Bebeklerde anne sütüne veya anne sütü yerine kullanılan inek sütüne de alerji görülebilmektedir.

Hayvan tüyleri ve ev tozları da egzamaya neden olabileceği gibi egzaması olan bebeklerin alerjik reaksiyonlarını da arttırabilmektedir.

Hayvan tüyleri ve yün ve bebeklerde egzamaya neden olabilir. Yünlü giysiler de belirli bir yüzdede hayvan tüylerinden oluşmaktadır bu nedenle de alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Deterjanlar ise bebek ürünlerinin yıkanması sonrasında iyice durulanmaması veya içeriğinde yer alan kimyasal kimyasallardan kaynaklı da bebeklerde alerjiyi tetikleyebilmektedir.

Bebek banyosunda kullanılan şampuanlar ve sabunlar egzamaya neden olabilir veya arttırabilir. Bebek cildinin hassas olmasından kaynaklı bebek banyosunda kullanılan şampuan veya sabunlar içeriğinde yer alan sabunlar ve diğer kimyasallar, ciltteki duyarlılığı arttırabilir ve atopik dermatite neden olabilir. Bebek banyosunda kullanılması uygun olan ürünler ve özellikleri için “Bebek Şampuanları ve Özellikleri”  yazımıza veya “Minidolin Çocuk ve Bebek Saç ve Vücut Şampuanı”  ürün özelliklerine göz atabilirsiniz.

Atopik dermatit bir başka nedeni de bebeklerin vücutlarını nemlendirmek için kullanılan kremler ve losyonlar olabilir. Bebeklerde kullanılmasını önerdiğimiz kremler ve losyonlar hakkında ayrıntılı bilgi için “Bebeklerde Krem ve Nemlendiricilerin Özellikleri” yazımıza veya “Minidolin Nemlendirici Vücut Losyonu” ürün özelliklerine göz atabilirsiniz.

Bebeklerde atopik dermatite neden olan bir diğer faktörde nadiren de olsa genetik etkenlerdir. Genetik faktörlerinde bebeklerde egzamaya neden olabildiği düşünülmektedir.

Egzamaya her yaşta neden olan en önemli faktörse stres ve duygusal olaylardır. Bebeğinizi iyi gözlemlemeniz stres veya duygusal olarak değişimlerini not etmeniz de Atopik Dermatit tedavisi sırasında size çok yardımcı olabilir.

Atopik Dermatit, bebek ve çocuklarda görülen egzamanın önlemleri ve tedavisi hakkında bilgi almak için “Atopik Dermatit Önleme Yolları” yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş