Bebeklerde Egzama Çeşitleri ve Belirtileri

İletişim
Bebeklerde Egzama Çeşitleri ve Belirtileri

Egzama, ciltte kaşıntı ve döküntüler olarak karşımıza çıkan, bebeklerde iki çeşidi bulunan bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama hakkında en bilinen yanlış sadece yetişkinlerde görülebileceğidir fakat bir cilt rahatsızlığı olan Egzaman her yaş grubunda görülebilir. Bebeklik döneminde karşılaşılan en sık problemler arasında bebek egzaması, bebek hastalıkları arasında da ilk sırada yer almaktadır.

Eğer ailede bir bireyde alerji varsa çocukta olma olasılığıda yüksektir. Bebeklerde Egzama (atopik egzama) hastalığı genellikle ailelerinde saman nezlesi ve ya astım gibi alerjik hastalıkların varlığı söz konusu olan bebeklerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde iki tür egzama görülmektedir;

  • Atopik Dermatit
  • Seboreik Dermatit

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, alerjik egzamadır. Alerjik egzama daha çok katı gıdalarla beslenmeye başlayan bebeklerde görülebildiği gibi, emzirme döneminde ki bebeklerde de 2 aydan sonrasında görülebilir.

Atopik dermatit, alerjik rahatsızlıklalar ortaya çıkan bir rahatsızlıktır ve egzamadan kuruntulunsa bile alerjik rahatsızlıklar devam edebilir. Bu nedenle de kök nedeni bilmek tedavi ve doğru ürün kullanımı açısından da son derece önemlidir.

Atopik Dermatit hakkında fazla bilgi almak için Atopik Dermatit Nedenleri ve Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.

Seboreik dermatit

Halk arasında “Konak” olarak bilinen, alerjik egzama kadar kaşıntılı olmayan bir egzama türüdür.  Seboreik Dermatit bebeklerde, kafa derilerinde, kirpik ve göz kapaklarında, kasık ve kulak çevresinde daha sık görülmektedir. Genel olarak yağlı bölgelerde görülen, kızarıklık ve döküntü olarak kendisini gösteren bu egzama türü bebekler için oldukça rahatsız edicidir.  Seboreik dermatit hakkında daha fazla bilgi almak için Bebeklerde Seboreik Dermatit Nedenleri ve Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.

Bebek Egzaması Belirtileri

Bebek egzamasında kuru ve pullu bir cilt görünmektedir. Daha çok yanaklarda ve dirseklerde görünen bu belirtiler tüm vücuda da yayılabileceğinden son derece dikkatli olunması gerekmektedir.

Cilt altında hafif kabarcıklar şeklinde belirti gösterebilir fakat isilikle karıştırmamanız için bir uzmana danışmanızı öneririz veya “Bebeklerde İsilik yazımıza da göz atarak ön bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bebek cildinde oluşan kabuklanmalara, kızarıklıklara ve sivilcelere neden olan egzama nedeniyle egzama bölgelerinde kanamalı yaralar görülebilir.

Alerjik egzama her zaman Seboreik dermatit rahatsızlığına göre daha kaşıntılıdır ve bebeklerde daha fazla huzursuzluk gözlemlenmektedir.

Yazıyı Paylaş