Bebeklerde Pişik

İletişim
Bebeklerde Pişik

Halk arasında pişik olarak bilinen cilt rahatsızlığının tıbbi olarak ismi “ Amonyak Dermatit” dir. Dermatit çeşitleri Atopik Dermatit ve Seboreik Dermatit ’de bebeklerde en sık rastlanan cilt rahatsızlıkları arasındadır. Bunların arasında bebeğinizin cildini tahriş eden ve en sık rastlanan ise pişiklerdir.

Bebeklerde Pişik Neden Oluşur?

Bebek cildi, çocukların ve yetişkinlerin cildine oranla çok daha hassastır ve bu konuya özen gösterilmesi gerekir. Uzun süreli idrar ya da kakaya maruz kalan bebeklerin cildinde oluşan pişikler özellikle derilerinin kat yaptığı bölgelerde ve bezlerinin etrafında daha sık oluşur. Katı gıdalara geçiş ile birlikte bebeklerin kakaları da değişime uğrar. Değişen bu beslenme programı  ile bebekler daha sık kaka yapmaya başlarlar ve bununla birlikte pişik ihtimali de artmış olur. Bebek bezinin bulunduğu bölge aynı zamanda vücudun en hassas ve nemli bölgesi olduğundan pişik oluşumunun en muhtemel olduğu bölgedir. Bu nedenle vücuda yapışan bezler ya da tam yapışan kıyafetler de büyük ölçüde pişik oluşumuna neden olur. Özellikle sıcak havalarda daha fazla oluşan pişikler için mutlaka ekstra hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bunun dışında bebek çamaşırlarını yıkarken kullanılan deterjanlar, naylon ya da plastik kıyafetler, vücuda direk temas ettirilen sabunlar ya da kimsayal ürünler de pişik oluşumunda etkin rol oynar.

Pişik, derinin amonyak ile tahrişi ile oluşur. Bebeklerin idrarında ve dışkısında sadece anne sütüyle beslenmesinden kaynaklı da normalden daha fazla üre bulunur. Üre tahriş edici değildir fakat bebeğinizin bezinde bekleyen idrar zamanla oluşan bakterilerle amonyağa dönüşür ve cildi tahriş eder.

Bebeklerde pişik, cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yağ tabakasının geçerek kuru bir cilt haline gelmesi ve atıklar nedeniyle de cildin nem dengesini yitirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kuru ciltlerde sürtünme etkisi veya bebek bezinin emici özelliğinin iyi olmaması nedeniyle de pişikler görülmektedir.

Bebeklerde pişik kendisini bebek alt bezinin tenine temas ettiği yerlerde hafif kabartılı bir kızarıklık şeklinde görülmektedir. Kötüleşmesi durumunda küçük şişlikler ve içi su dolu kabarcıklar haline gelebilir. Pişikler kaşıntılı ve acı veren bir cilt rahatsızlığıdır.

Pişik genellikle 9-12 ay arası bebeklerde anüs etrafında başlayarak, kasık kıvrımlarına kadar yayılabilir. Erkek bebeklerde testis bölgesinde görülmektedir.

Sadece bebeklerde değil alt bezi olan bütün bebek ve çocuklarda görülme olasılığı yüksek olan pişik, çok ciddi sorunlara da neden olabilmektedir.

Temizlikle de doğrudan bağlantısı olan bu cilt sorunun oluşmaması için düzenli olarak bebeğinizi yıkamalı ve alt bezi kirlendiğinde hemen temizlemenizi öneririz.

Bebeklerde pişik nedenleri hakkında daha fazla bilgi almak için Bebeklerde Pişik Nedenleri yazımıza ve daha fazlasına Minidolin Blog kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş