Bebeklerde Sedef Hastalığı Olur Mu?

İletişim
Bebeklerde Sedef Hastalığı Olur Mu?

Sedef hastalığı, pul pul ve kırmızı lekeler gibi cilt semptomlarına neden olan kronik bir enflamatuar durumdur. Her yaştan insan, buna bebekler ve küçük çocuklar dahil olmak üzere, sedef hastalığı ile karşı karşıya kalabilir ancak bebeklerde sedef hastalığı genel olarak nadir karşılaşılan bir durumdur.

Sedef hastalığında, bağışıklık sistemi aktif bir rol oynar. Sedef hastalığı, sağlıklı cilt hücrelerini hedef alır ve ciltte iltihaplanmaya ve cilt hücrelerinin daha hızlı büyümesine neden olur. Hızla çoğalan cilt hücreleri, cilt yüzeyinde birikmeler yapar ve bu sonuçta ortaya çıkan ekstra cilt hücreleri, kuru, kırmızı, kaşıntılı ve bazen ağrılı olan lekelerine neden olmaktadır.

Bizde bu yazımızda sizlere bebeklerin sedef hastalığından nasıl etkilendiğini ve bebeklerdeki sedef hastalığını nasıl teşhis ve tedavi edebileceğinizi açıklayacağız.

Bebekler sedef hastalığına yakalanabilir mi?

Bebeklerde sedef hastalığının teşhis etmek zor olabilir çünkü bebekler aslında sedef hastalığına nadir yakalanır. Sedef hastalığı genellikle 15-35 yaş arası kişilerde ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar bebeklerde ve çok küçük çocuklarda sedef hastalığı ortaya çıksa da, sadece doktorlar bebeğinizde sedef hastalığı olup olmadığını ortaya koymalıdır.

Bebeklerde sedef hastalığı, bebek bezinin etrafında meydana gelen kızarıklıklarla kendini gösterme eğilimindedir. Bu nedenle bebeklerdeki sedef hastalığı, bebeklerin vücudunda görülen diğer kızarıklıklarla karıştırılabilir.

Bebeklerde sedef hastalığı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde sedef hastalığının teşhisi son derece zor olabilir. Bebek cildindeki sedef belirtileri, bebeklerin cildindeki diğer yaygın cilt rahatsızlıklarına benzer görünebilir.

Bebeklerde sedef hastalığı genellikle bebeğin kasık bölgesinde ve kalça kıvrımlarının çevresinde oluşan pulsuz, kırmızı döküntüler şeklinde görülür. Ayrıca sedef, bebeğin saçlı derisinde pullu lezyonlar geliştirebilir. Bu durum konak veya seboreik dermatite benzer belirtiler ile ortaya çıkabilir.

Bebekleri etkileyen diğer cilt hastalıkları

Bebeklerde sedef hastalığı çok nadirdir. Bebeğin cildinde kızarıklıklar varsa, bu durum egzama gibi çok daha yaygın bir durumdan ötürü ortaya çıkıyor olabilir.

Bebeklerin cildin sıklıkla ortaya çıkan diğer döküntüler aşağıdakiler de olabilir:

Pembe sivilceler: Endişe etmeyin. Bebeğinizin cildinde görülen bu pembe renkte sivilceler tedavi gerektirmeyebilir ve bu sivilceler genellikle zaman ile kendi kendine geçebilir.

Erythema toxicum: Bebeğin cildinde kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkabilen çok yaygın bir döküntü çeşididir. Döküntünün olduğu yerlerde genellikle küçük, beyaz veya sarı renkte noktalar bulunur.

Burun ve yüz çevresindeki küçük, beyaz lekeler: Bunlar, ciltteki bezleri tıkayan yağlar nedeniyle gelişir. Birkaç gün veya birkaç haftada bu bezler çözüldükçe lekeler iyileşme eğilimindedirler.

Somon renkte yamalar: Bunlar, bir araya toplanan küçük kan damarı yuvalarıdır. Kızarıklık birkaç hafta veya birkaç ay sonra kaybolma eğilimindedir.

Bebeğinizde sedef hastalığı var mı, yoksa bebeğinizin başka bir cilt rahatsızlığı mı var sorusuna cevap vermenin tek doğru yolu bebeğinizin cildine dikkatli bir gözlem yapmak ve bebeğinizi bir dermatolağa götürmektir.

Bebeklerde Sedef Hastalığı Tedavisi

Bebeklerde sedef hastalığının tedavisi için uygulanabilecek kesin bir kılavuz yoktur. Bebeğinizin sedef hastalığına yakalandığından şüpheleniyorsanız ve doktorunuz da bu tanıyı koyduysa sizin yapabileceğiniz en iyi yöntem, doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini bebeğinize eksiksiz bir şekilde uygulamaktadır.  

Bunun yanında, sizler için önerebileceğimiz bazı tedavi seçeneklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Bebeğinizin cildini düzenli olarak nemlendirebilirsiniz.
  2. Sedefli olan bölgeleri temiz tutmalı ve asla ıslak bırakmamalısınız.
  3. Bebeğinizin cildini aşırı soğuk veya sıcak durumlara maruz bırakmaktan kaçınmalısınız.

Yazıyı Paylaş